Por na sposób śródziemnomorski. Bardzo zdrowy i lekki przepis! Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki
- 5 średnych porów
- 3 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oliwy
- sól
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sok z połowy cytryny
- natka
Przygotowanie
- Obrać i umyć cebulę i marchewki. Pokroić cebulę w drobną kostkę. Marchewki pokroić w cienkie plasterki. Umyć i pokroić pory na kawałki o długości ok. 3 cm.
- Oliwę rozgrzać w garnku i dodać cebulę i marchewki. Podsmażyć przez chwilę. Dodać koncentrat, wymieszać i wrzucić pory.
- Podsmażyć trochę i wlać wrzącą wodę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać cukier i sól. Polać sokiem z cytryny. Udekorować natką. Podawać na zimno lub na ciepło.