ZEYTİNYAĞLI PIRASA, czyli pory w sosie

ZEYTİNYAĞLI PIRASA, czyli pory w sosie

Por na sposób śródziemnomorski. Bardzo zdrowy i lekki przepis! Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki

  • 5 średnych porów
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok z połowy cytryny
  • natka

Przygotowanie

  1. Obrać i umyć cebulę i marchewki. Pokroić cebulę w drobną kostkę. Marchewki pokroić w cienkie plasterki. Umyć i pokroić pory na kawałki o długości ok. 3 cm.
  2. Oliwę rozgrzać w garnku i dodać cebulę i marchewki. Podsmażyć przez chwilę. Dodać koncentrat, wymieszać i wrzucić pory.
  3. Podsmażyć trochę i wlać wrzącą wodę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać cukier i sól. Polać sokiem z cytryny. Udekorować natką. Podawać na zimno lub na ciepło.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*