Delikatny stek wołowy z warzywami duszony w pomidorowym sosie. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki
- 4 befsztyki wołowe, najlepiej z polędwicy
- 1 duża cukinia
- 2 duże marchewki
- 5 ząbków czosnku
- 10 szt. cebuli dymki
- 1 średnia czerwona papryka
- 1½ łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki wody
- kilka gałązek natki
Przygotowanie
- Podsmażyć befsztyki z obu stron na suchej patelni. Cukinię i marchewki umyć, obrać marchewki. Oczyścić paprykę z pestek.
- Pokroić wszystko w plasterki. Usmażyć w głębokim oleju. Do befsztyków dodać usmażone marchewki, cukinię i paprykę.
- Obrać cebulki, dodać na patelnię. Wrzucić nieobrany czosnek. Wymieszać koncentrat z wodą i wlać na patelnię. Na wierzchu rozłożyć gałązki natki. Posolić i popieprzyć. Dusić do miękkości.