Smaczna zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Podawać z jogurtem i ryżem. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki
- 3 bakłażany
- 200g mielonego mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- ½ czerwonej papryki
- ½ zielonej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki wody
- olej do smażenia
- natka
- sól
- pieprz
- ½ szklanki wody
Przygotowanie
-
Bakłażany obrać w pasemkach i pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Zostawić w solonej wodzie na około 20 min. Potem wyjąć z wody, wysuszyć papierem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć bakłażany z obu stron.
-
Obrać i umyć cebulę, czosnek i papryki. Pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek. Zeszklić. Dodać mielone mięso. Udusić. Posolić i popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy i zamieszać. Wlać wodę, przykryć i gotować około 10 min.
-
Bakłażany włożyć do żaroodpornego naczynia. Wlać farsz. Umyć pomidory, pokroić w plasterki. Rozłożyć na farszu. Umyć natkę i posiekać. Posypać natką całość. Upiec w piecu w temperaturze 180 °C, aż pomidory zmiękną.