PATLICAN MUSAKKA, czyli musaka z bakłażanem

PATLICAN MUSAKKA, czyli musaka z bakłażanem

Smaczna zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Podawać z jogurtem i ryżem. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki

  • 3 bakłażany
  • 200g mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • olej do smażenia
  • natka
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie

  1. Bakłażany obrać w pasemkach i pokroić w plasterki o grubości około 1 cm. Zostawić w solonej wodzie na około 20 min. Potem wyjąć z wody, wysuszyć papierem. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć bakłażany z obu stron.
  2. Obrać i umyć cebulę, czosnek i papryki. Pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek. Zeszklić. Dodać mielone mięso. Udusić. Posolić i popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy i zamieszać. Wlać wodę, przykryć i gotować około 10 min.
  3. Bakłażany włożyć do żaroodpornego naczynia. Wlać farsz. Umyć pomidory, pokroić w plasterki. Rozłożyć na farszu. Umyć natkę i posiekać. Posypać natką całość. Upiec w piecu w temperaturze 180 °C, aż pomidory zmiękną.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*