KUMPİR, czyli pieczony i faszerowany ziemniak

KUMPİR, czyli pieczony i faszerowany ziemniak

Dziś polecam przepis na kumpir. Niezwykłe, co można zrobić z ziemniaka! Porcja dla jednej osoby. Smacznego!

Składniki

  • 1 bardzo duży ziemniak
  • 2 łyżki sałatki jarzynowej
  • 1 ugotowana i pokrojona na plasterki parówka
  • 1 łyżka pokrojonych oliwek
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki utartego roztopionego żółtego sera
  • sól

Przygotowanie

  1. Ziemniak umyć, osuszyć. Nakłuć w kilku miejscach. Owinąć folią i piec w piecu rozgrzanym do temperatury 180 °C, aż ziemniak będzie miękki.
  2. Przeciąć ziemniak wzdłuż, włożyć masło i ser, posolić i zagarniając częściowo miąższ ziemniaka, wymieszać, aż ser i masło roztopią się.
  3. Potem dodać parówkę, sałatkę i oliwki. Polać ketchupem.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Zwykle do sałatki jarzynowej nie dodaję ziemniaków, tak jak robią inni. Ten przepis to świetny sposób ( i atrakcyjnie wyglądajacy )na połączenie tych dwóch smaków. Fajne!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*