Köfte, czyli kotleciki wołowe to bardzo popularna potrawa mięsna. Porcja dla 2 osób. Smacznego!
Składniki
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 6 gałązek natki pietruszki
- pół szklanki bułki tartej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki kminku
- sól
- czarny pieprz
- 5 łyżek oliwy
Przygotowanie
- Mięso włożyć do głębokiej miski. Zetrzeć obraną cebulę, posiekać pietruszkę. Dodać do mięsa razem z resztą składników.
- Mieszać ręką przez minutę i formować owalne kotleciki ugniatając lekko na płasko.
- Na patelnię wlać oliwę i smażyć z obu stron. Na przyjęcie koktajlowe można kotleciki nabić na patyczki tworząc szaszłyki.