KÖFTE, czyli kotleciki wołowe

KÖFTE, czyli kotleciki wołowe

Köfte, czyli kotleciki wołowe to bardzo popularna potrawa mięsna. Porcja dla 2 osób. Smacznego!

Składniki

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • pół szklanki bułki tartej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki kminku
  • sól
  • czarny pieprz
  • 5 łyżek oliwy

Przygotowanie

  1. Mięso włożyć do głębokiej miski. Zetrzeć obraną cebulę, posiekać pietruszkę. Dodać do mięsa razem z resztą składników.
  2. Mieszać ręką przez minutę i formować owalne kotleciki ugniatając lekko na płasko.
  3. Na patelnię wlać oliwę i smażyć z obu stron. Na przyjęcie koktajlowe można kotleciki nabić na patyczki tworząc szaszłyki.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*