Kalafior z mięsem w sosie pomidorowym. Palce lizać! Porcja dla 3 osób. Smacznego!
Składniki
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 mały kalafior
- pół czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- czarny pieprz
- 2 szklanki wrzącej wody
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie
- Kalafior podzielić na różyczki i umyć. Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z pestek, umyć i też pokroić w małą kostkę.
- Rozgrzać oliwę w garnku. Zeszklić cebulę i paprykę. Dodać mięso i podsmażyć do zrumienienia. Dodać koncentrat i przyprawić. Dodać kalafior. Wymieszać i smażyć przez 5 min. Potem wlać wodę. Dusić do miękkości.