Może kojarzyć się z bigosem, ale to zupełnie inny smak. Porcja dla 2 osób. Smacznego!
Składniki
- 1 średnia cebula
- ¼ czerwonej papryki
- 3 łyżki oliwy
- ½ małej białej kapusty (kapusty ma być więcej niż mięsa np. 60% kapusty, 40% mięsa)
- 300 g mielonego wołowego mięsa
- 1½ łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 szklanki wrzącej wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Obrać cebulę i pokroić cebulę i paprykę w kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku i dodać je. Wymieszać i zrumienić. Dodać mięso i piec, aż mięso będzie brązowe. Dodać koncentrat, sól i pieprz. Zamieszać i dodać poszatkowaną kapustę.
- Dusić około 20 min. na wolnym ogniu. Wlać najpierw 2 szklanki wrzącej wody i dalej dusić. Po 30 min. wlać resztę wody i dusić dalej, aż kapusta zmięknie. Podawać z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.
Genialne!
Z jakiej części Turcji jest ten przepis? Mój chłopak go nie znał .
Pozdrawiam:)