KALLE, czyli kapusta z mięsem

KALLE, czyli kapusta z mięsem

Może kojarzyć się z bigosem, ale to zupełnie inny smak. Porcja dla 2 osób. Smacznego!

Składniki

  • 1 średnia cebula
  • ¼ czerwonej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ małej białej kapusty (kapusty ma być więcej niż mięsa np. 60% kapusty, 40% mięsa)
  • 300 g mielonego wołowego mięsa
  • 1½ łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Obrać cebulę i pokroić cebulę i paprykę w kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku i dodać je. Wymieszać i zrumienić. Dodać mięso i piec, aż mięso będzie brązowe. Dodać koncentrat, sól i pieprz. Zamieszać i dodać poszatkowaną kapustę.
  2. Dusić około 20 min. na wolnym ogniu. Wlać najpierw 2 szklanki wrzącej wody i dalej dusić. Po 30 min. wlać resztę wody i dusić dalej, aż kapusta zmięknie. Podawać z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Genialne!

    Z jakiej części Turcji jest ten przepis? Mój chłopak go nie znał .
    Pozdrawiam:)

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*