Pyszne kotleciki z mielonego mięsa. Proporcje na 8 kotletów. Smacznego!
Składniki
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 1 żółtko
- 1½ łyżki ryżu
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 średnia cebula
- sól
- pieprz
Składniki (panierka)
- mąka
- 2 jajka (bez jednego żółtka)
- olej do smażenia
Przygotowanie
-
Ryż ugotować w posolonej wodzie i odsączyć. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Połowę mięsa wrzucić na patelnię razem z cebulą i smażyć, aż mięso będzie brązowe. Jeśli trzeba dodać wodę z garnka, gdzie gotował się ryż. Kiedy mięso i ryż wystygną, wymieszać z drugą połową mięsa, żółtkiem, natką i przyprawić. Ugnieść wszystko. Przykryć i schować do lodówki na co najmniej 30 min.
-
Wyjąć mięso i formować owalne kotlety. Obtoczyć je najpierw w mące, a potem w jajku. Smażyć na patelni do zrumienienia.