KADINBUDU KÖFTE, czyli panierowane kotlety z wołowiny

KADINBUDU KÖFTE, czyli panierowane kotlety z wołowiny

Pyszne kotleciki z mielonego mięsa. Proporcje na 8 kotletów. Smacznego!

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 żółtko
  • 1½ łyżki ryżu
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz

Składniki (panierka)

  • mąka
  • 2 jajka (bez jednego żółtka)
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w posolonej wodzie i odsączyć. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Połowę mięsa wrzucić na patelnię razem z cebulą i smażyć, aż mięso będzie brązowe. Jeśli trzeba dodać wodę z garnka, gdzie gotował się ryż. Kiedy mięso i ryż wystygną, wymieszać z drugą połową mięsa, żółtkiem, natką i przyprawić. Ugnieść wszystko. Przykryć i schować do lodówki na co najmniej 30 min.
  2. Wyjąć mięso i formować owalne kotlety. Obtoczyć je najpierw w mące, a potem w jajku. Smażyć na patelni do zrumienienia.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*