Szpinak bardzo pasuje do ryb! Porcja dla 2 osób. Smacznego!
Składniki
- 2 filety rybne
- 250 g szpinaku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie
-
Rozmrozić szpinak. Jeśli jest świeży, umyć dokładnie, odcedzić i pokroić. Cebulę i czosnek obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę i czosnek. Zeszklić. Wrzucić szpinak, przykryć i podsmażyć. Dodać śmietanę i przyprawić solą i pieprzem. Jeszcze chwilę smażyć i wyłączyć ogień.
-
Na talerzu zmieszać mąkę z bułką tartą. Wsypać sól. Umyć filety, przyprawić pieprzem, obtoczyć w mące i bułce tartej z obu stron. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć filety z obu stron.
-
Na talerzu najpierw położyć szpinak, na nim rybę.