İSLİM KEBABI, czyli bakłażanowy kebab

İSLİM KEBABI, czyli bakłażanowy kebab

Przyprawione mięso owinięte bakłażanem. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki (farsz)

  • ½ zielonej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 350 g mięsa wołowego, najlepiej z polędwicy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • czarny pieprz
  • tymianek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki wrzącej wody

Składniki (sos)

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • sól

Składniki (dekoracje)

  • 12 pomidorów koktajlowych
  • papryka zielona
  • wykałaczki

Składniki (pozostałe)

  • 4 bakłażany
  • olej do smażenia
  • woda z solą

Przygotowanie

  1. Bakłażany obrać w pasemkach i pokroić w plasterki wzdłuż. Zostawić w słonej wodzie na około godzinę. Potem wyjąć z wody, wysuszyć papierem, podsmażyć na oleju na patelni.
  2. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Pokroić jeden pomidor w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, czosnek i pokrojoną paprykę. Zeszklić. Mięso umyć i wrzucić na patelnię. Podsmażyć je i dodać pokrojony pomidor i koncentrat. Mieszać chwilę. Dolać wrzącej wody, przykryć i gotować, aż mięso zmięknie. Przyprawić.
  3. Plasterki bakłażanów ułożyć w kształcie krzyży, położyć trochę farszu na środek i zawinąć końce krzyży z bakłażanów do środka. Na górze wkłuć wykałaczki z pomidorkiem i kawałeczkami papryki.
  4. W żaroodpornym naczyniu ułożyć wszystkie pakieciki, polać sosem i piec około 20 min. w temperaturze 180 °C.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*