Przyprawione mięso owinięte bakłażanem. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki (farsz)
- ½ zielonej papryki
- ½ czerwonej papryki
- 1 średnia cebula
- 350 g mięsa wołowego, najlepiej z polędwicy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- sól
- czarny pieprz
- tymianek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ szklanki wrzącej wody
Składniki (sos)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody
- sól
Składniki (dekoracje)
- 12 pomidorów koktajlowych
- papryka zielona
- wykałaczki
Składniki (pozostałe)
- 4 bakłażany
- olej do smażenia
- woda z solą
Przygotowanie
-
Bakłażany obrać w pasemkach i pokroić w plasterki wzdłuż. Zostawić w słonej wodzie na około godzinę. Potem wyjąć z wody, wysuszyć papierem, podsmażyć na oleju na patelni.
-
Czosnek i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Pokroić jeden pomidor w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, czosnek i pokrojoną paprykę. Zeszklić. Mięso umyć i wrzucić na patelnię. Podsmażyć je i dodać pokrojony pomidor i koncentrat. Mieszać chwilę. Dolać wrzącej wody, przykryć i gotować, aż mięso zmięknie. Przyprawić.
-
Plasterki bakłażanów ułożyć w kształcie krzyży, położyć trochę farszu na środek i zawinąć końce krzyży z bakłażanów do środka. Na górze wkłuć wykałaczki z pomidorkiem i kawałeczkami papryki.
-
W żaroodpornym naczyniu ułożyć wszystkie pakieciki, polać sosem i piec około 20 min. w temperaturze 180 °C.