ETLİ PATATES DOLMASI, czyli faszerowane ziemniaki

ETLİ PATATES DOLMASI, czyli faszerowane ziemniaki

Ziemniaki faszerowane mięsem, pomidorami, ryżem… może czymś jeszcze? Wykaż się inwencją! Porcja dla 3 osób. Smacznego!

Składniki (farsz)

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 średni pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki natki
  • 3 łyżki umytego ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Składniki (sos)

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1½ szklanki wrzącej wody
  • sól

Składniki (pozostałe)

  • 6 dużych ziemniaków
  • sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i umyć. 3 cm od góry odciąć. W większej cześci wydrążyć jak najwiekszą dziurę. Posolić w środku.
  2. Farsz: pokroić w drobną kostkę cebulę. Wymieszać wszystkie składniki oprócz pomidora. Pomidor umyć. Odciąć 6 płaskich kawałków z pomidora tak, żeby stanowiły przykrywki do każdego faszerowanego ziemniaka.Resztę pomidora pokroić i dodać do farszu.Wymieszać dokładnie i faszerować ziemniaki.
  3. Układać w garnku otworem do góry. Skłądniki sosu wymieszać i podlać ziemniaki. Przykryć najpierw talerzem, a potem pokrywką. Gotować 5min. w wysokiej temperaturze, a potem zmniejszyć ogień i dusić około 30min. Sprawdzić, czy ryż jest miękki. Podawać z jogurtem przyprawionym czosnkiem.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*