Ziemniaki faszerowane mięsem, pomidorami, ryżem… może czymś jeszcze? Wykaż się inwencją! Porcja dla 3 osób. Smacznego!
Składniki (farsz)
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 1 średni pomidor
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki natki
- 3 łyżki umytego ryżu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Składniki (sos)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1½ szklanki wrzącej wody
- sól
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać i umyć. 3 cm od góry odciąć. W większej cześci wydrążyć jak najwiekszą dziurę. Posolić w środku.
- Farsz: pokroić w drobną kostkę cebulę. Wymieszać wszystkie składniki oprócz pomidora. Pomidor umyć. Odciąć 6 płaskich kawałków z pomidora tak, żeby stanowiły przykrywki do każdego faszerowanego ziemniaka.Resztę pomidora pokroić i dodać do farszu.Wymieszać dokładnie i faszerować ziemniaki.
- Układać w garnku otworem do góry. Skłądniki sosu wymieszać i podlać ziemniaki. Przykryć najpierw talerzem, a potem pokrywką. Gotować 5min. w wysokiej temperaturze, a potem zmniejszyć ogień i dusić około 30min. Sprawdzić, czy ryż jest miękki. Podawać z jogurtem przyprawionym czosnkiem.