Składniki (farsz)
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 4 łyżki ryżu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- kilka gałązek natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- czarny pieprz
Składniki (pozostałe)
- 12 listków kapusty
- woda
Przygotowanie
- W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę do wrzątku na chwilę, tak żeby łatwo można było rozdzielić liście. Potem jeszcze raz wrzucać liście do wody i gotować, tak żeby były wystarczająco miękkie do zwijania.
- Kiedy liście stygną, przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Ryż umyć i odcedzić. Wymieszać wszystkie składniki farszu w misce.
- Rozłożyć jeden liść i położyć trochę farszu. Zwijać gołąbki. W garnku z szerokim dnem, najpierw rozłożyć pokrojone niewykorzystane liście kapusty, potem gołąbki.
- Przykryć najpierw talerzem, a potem przykrywką. Dusić we własnym sosie, aż do wyparowania wody. Jeśli potrzeba dolać wrzącej wody.
- Podawać z jogurtem z czosnkiem.