ETLİ LAHANA SARMASI, czyli tureckie gołąbki

ETLİ LAHANA SARMASI, czyli tureckie gołąbki

Tureckie gołąbki w przygotowaniu niewiele różnią się od polskich, ale jednak trochę inaczej smakują. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki (farsz)

  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 łyżki ryżu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • czarny pieprz

Składniki (pozostałe)

  • 12 listków kapusty
  • woda

 

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę do wrzątku na chwilę, tak żeby łatwo można było rozdzielić liście. Potem jeszcze raz wrzucać liście do wody i gotować, tak żeby były wystarczająco miękkie do zwijania.
  2. Kiedy liście stygną, przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Ryż umyć i odcedzić. Wymieszać wszystkie składniki farszu w misce.
  3. Rozłożyć jeden liść i położyć trochę farszu. Zwijać gołąbki. W garnku z szerokim dnem, najpierw rozłożyć pokrojone niewykorzystane liście kapusty, potem gołąbki.
  4. Przykryć najpierw talerzem, a potem przykrywką. Dusić we własnym sosie, aż do wyparowania wody. Jeśli potrzeba dolać wrzącej wody.
  5. Podawać z jogurtem z czosnkiem.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*