ENGİNAR DOLMASI, czyli faszerowane karczochy

ENGİNAR DOLMASI, czyli faszerowane karczochy

Faszerowane karczochy duszone z warzywami. Bardzo zdrowe danie, popularne w południe w Turcji. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki

  • 5-6 karczochów
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 szklanka groszku mrożonego lub świeżego
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mąki
  • ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • koperek
  • 1 szklanka wrzącej wody

Przygotowanie

  1. Karczochy wrzucić do miski z wodą i sokiem z cytryny.
  2. Obrać i umyć marchewkę, ziemniak i cebulę. Pokroić w kostkę.
  3. Rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę i marchewkę. Zeszklić i dodać groszek.
  4. Mieszać chwilę i włożyć karczochy i ziemniaka. Dodać sól, mąkę i cukier.
  5. Wlać wrzącą wodę. Przykryć, 5 min. gotować i potem zmniejszyć ogień. Gotować do miękkości warzyw.
  6. Wyłączyć ogień. Przykryć folią aluminiową. Odstawić na bok i odczekać pół godziny.
  7. Karczochy wyjąć i faszerować warzywami. Udekorować koperkiem.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*