Faszerowane karczochy duszone z warzywami. Bardzo zdrowe danie, popularne w południe w Turcji. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki
- 5-6 karczochów
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 1 szklanka groszku mrożonego lub świeżego
- 1 mała cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mąki
- ½ cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- koperek
- 1 szklanka wrzącej wody
Przygotowanie
- Karczochy wrzucić do miski z wodą i sokiem z cytryny.
- Obrać i umyć marchewkę, ziemniak i cebulę. Pokroić w kostkę.
- Rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę i marchewkę. Zeszklić i dodać groszek.
- Mieszać chwilę i włożyć karczochy i ziemniaka. Dodać sól, mąkę i cukier.
- Wlać wrzącą wodę. Przykryć, 5 min. gotować i potem zmniejszyć ogień. Gotować do miękkości warzyw.
- Wyłączyć ogień. Przykryć folią aluminiową. Odstawić na bok i odczekać pół godziny.
- Karczochy wyjąć i faszerować warzywami. Udekorować koperkiem.