BÖRÜLCE, czyli nasiona wspięgi wężowatej

BÖRÜLCE, czyli nasiona wspięgi wężowatej

Nasiona wspięgi wężowatej w pomidorowym sosie. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki

  • 1,5 szklanki nasion wspięgi wężowatej lub każdej rodzaju fasoli
  • pół czerwonej papryki
  • 1 mała marchewka
  • 1 średni ziemniak
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 szklanki wody
  • sól

Przygotowanie

  1. Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia.
  2. Ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła.
  3. Obrać i umyć cebulę, czosnek i ziemniak.
  4. Oczyścić i umyć paprykę i marchewkę.
  5. Pokroić cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę i ziemniak w kawałki.
  6. Rozgrzać oliwę w garnku i dodać cebulę, czosnek, marchewkę, ziemniak i paprykę. Podsmażyć.
  7. Umyć i obrać pomidor. Pokroić w kawałki. Dodać koncentrat i pomidor do garnka.
  8. Przykryć i smażyć przez 2 min. Dodać fasolę i wodę. Gotować ok. 15-20 min.
  9. Posolić i podawać na ciepło lub zimno.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*