Nasiona wspięgi wężowatej w pomidorowym sosie. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki
- 1,5 szklanki nasion wspięgi wężowatej lub każdej rodzaju fasoli
- pół czerwonej papryki
- 1 mała marchewka
- 1 średni ziemniak
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 pomidor
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 szklanki wody
- sól
Przygotowanie
- Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia.
- Ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła.
- Obrać i umyć cebulę, czosnek i ziemniak.
- Oczyścić i umyć paprykę i marchewkę.
- Pokroić cebulę, czosnek, marchewkę, paprykę i ziemniak w kawałki.
- Rozgrzać oliwę w garnku i dodać cebulę, czosnek, marchewkę, ziemniak i paprykę. Podsmażyć.
- Umyć i obrać pomidor. Pokroić w kawałki. Dodać koncentrat i pomidor do garnka.
- Przykryć i smażyć przez 2 min. Dodać fasolę i wodę. Gotować ok. 15-20 min.
- Posolić i podawać na ciepło lub zimno.