Szybkie fakty:
- Przepis dla 3 osób
- Orientacyjna wartość energetyczna (na osobę): 405 kcal
- Łatwość przyrządzenia: normalne
- Całkowity czas wykonania: 80 minut
Składniki
- filet halibuta — 1 sztuka
- liście winogron w słonej zalewie — 100 gram
- pomidor — 1 sztuka
- cebula — 1 średnia sztuka
- czosnek — 2 ząbki
- cytryna — 1 sztuka
- natka pietruszki — 2 gałązki
- koperek — 2 gałązki
- liście laurowe — 2 sztuki
- czerwona papryka — ¼ sztuki
- masło — 1½ łyżki
- oliwa z oliwek — 2 łyżki
- sól — szczypta
- czarny pieprz — szczypta
Składniki (do posmarowania)
- oliwa z oliwek — 1 łyżka
Składniki (sos)
- masło — 1 łyżka
- śmietana 18% — ½ szklanki
- sok z cytryny — 2 łyżki
Przygotowanie
- Wyjąć liście winogrona ze słoiczka i moczyć w letniej wodzie w misce przez 5 min. Płukać zimną wodą kilka razy, żeby sól nie została na liściach.
- Obrać i umyć cebulę, czosnek i cytrynę. Pokroić w okrągłe plastry. Pomidor i paprykę umyć, też pokroić na plastry. Umyć gałązki natki i koperek. Rybę umyć i podzielić na 6 kawałków. Rybę posypać solą i pieprzem.
- Rozłożyć liście na blasze. Włożyć najpierw plaster cebuli, plaster pomidora, kawałek ryby, kawałki czosnku, kawałek liścia laurewego, plaster cytryny, kostkę masła. Dokładnie zamknąć do środka każdą stronę. Posmarować oliwą blachę i upiec w piecu w temperaturze 175 °C prez około 45 minut.
- Żeby przygotować sos, wlać śmietanę do rondla. Ugotować. Dodać masło. Roztopić. Wlać sok z cytryny.
- Otworzyć liście i polać rybę sosem.