ASMA YAPRAĞINDA LİMONLU BALIK, czyli halibut w liściach winogron

ASMA YAPRAĞINDA LİMONLU BALIK, czyli halibut w liściach winogron

Halibut zawijany w liście winogron. Porcja dla 3 osób. Smacznego!

Szybkie fakty:
  • Przepis dla 3 osób
  • Orientacyjna wartość energetyczna (na osobę): 405 kcal
  • Łatwość przyrządzenia: normalne
  • Całkowity czas wykonania: 80 minut

Składniki

  • filet halibuta — 1 sztuka
  • liście winogron w słonej zalewie — 100 gram
  • pomidor — 1 sztuka
  • cebula — 1 średnia sztuka
  • czosnek — 2 ząbki
  • cytryna — 1 sztuka
  • natka pietruszki — 2 gałązki
  • koperek — 2 gałązki
  • liście laurowe — 2 sztuki
  • czerwona papryka — ¼ sztuki
  • masło — 1½ łyżki
  • oliwa z oliwek — 2 łyżki
  • sól — szczypta
  • czarny pieprz — szczypta

Składniki (do posmarowania)

  • oliwa z oliwek — 1 łyżka

Składniki (sos)

  • masło — 1 łyżka
  • śmietana 18% — ½ szklanki
  • sok z cytryny — 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Wyjąć liście winogrona ze słoiczka i moczyć w letniej wodzie w misce przez 5 min. Płukać zimną wodą kilka razy, żeby sól nie została na liściach.
  2. Obrać i umyć cebulę, czosnek i cytrynę. Pokroić w okrągłe plastry. Pomidor i paprykę umyć, też pokroić na plastry. Umyć gałązki natki i koperek. Rybę umyć i podzielić na 6 kawałków. Rybę posypać solą i pieprzem.
  3. Rozłożyć liście na blasze. Włożyć najpierw plaster cebuli, plaster pomidora, kawałek ryby, kawałki czosnku, kawałek liścia laurewego, plaster cytryny, kostkę masła. Dokładnie zamknąć do środka każdą stronę. Posmarować oliwą blachę i upiec w piecu w temperaturze 175 °C prez około 45 minut.
  4. Żeby przygotować sos, wlać śmietanę do rondla. Ugotować. Dodać masło. Roztopić. Wlać sok z cytryny.
  5. Otworzyć liście i polać rybę sosem.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*