CACIK, czyli sos tzatziki

CACIK, czyli sos tzatziki

Pyszny sos cacık, popularny zarówno w kuchni tureckiej jak i greckiej, w Polsce bardziej znany pod grecką nazwą „tzatziki”. Sprawdza się jako szczególnie jako dodatek do potraw mięsnych. Porcja dla 2 osób. Smacznego!

Składniki

  • 1 paczka jogurtu naturalnego (gęsty jak jogurt bałkański)
  • 1 szklanka wody
  • 1 świeży ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • mięta
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Zetrzeć umyty i obrany ogórek.
  2. Dodać wyciśnięty czosnek i jogurt.
  3. Dokładnie mieszać i wlać wodę. Dalej mieszać.
  4. Potem nalać do miseczek. Udekorować każdą najpierw z oliwą, a potem z miętą.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*