SEBZELİ BİFTEK, czyli befsztyk z warzywami

SEBZELİ BİFTEK, czyli befsztyk z warzywami

Delikatny stek wołowy z warzywami duszony w pomidorowym sosie. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki

  • 4 befsztyki wołowe, najlepiej z polędwicy
  • 1 duża cukinia
  • 2 duże marchewki
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 szt. cebuli dymki
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1½ łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wody
  • kilka gałązek natki

Przygotowanie

  1. Podsmażyć befsztyki z obu stron na suchej patelni. Cukinię i marchewki umyć, obrać marchewki. Oczyścić paprykę z pestek.
  2. Pokroić wszystko w plasterki. Usmażyć w głębokim oleju. Do befsztyków dodać usmażone marchewki, cukinię i paprykę.
  3. Obrać cebulki, dodać na patelnię. Wrzucić nieobrany czosnek. Wymieszać koncentrat z wodą i wlać na patelnię. Na wierzchu rozłożyć gałązki natki. Posolić i popieprzyć. Dusić do miękkości.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*