EZOGELİN ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy i kaszy

EZOGELİN ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy i kaszy

Zupa z soczewicy i kaszy jest bardzo popularna w Turcji. Zdrowa, rozgrzewająca i odżywcza. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki

  • 1 cebula
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1½ łyżki bulguru drobnego lub kaszy jęczmiennej
  • 1½ łyżki ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • chili w proszku
  • ½ łyżeczki czerwonego pieprzu
  • czarny pierz
  • ½ łyżeczki kminku
  • 4 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę i usmażyć, aż mąka zrumieni się. Dodać koncentrat i przyprawy, mieszać jeszcze chwilę. Dodać odrobinę zimnej wody, żeby rozcieńczyć sos.
  2. Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić. Wylać wodę i wrzucić bulgur lub kaszę, ryż i soczewicę. Gotować do miękkości. Dodać sos i gotować jeszcze 5 min.
  3. Udekorować miętą i chili.

Wesprzyj bloga

2 komentarzy

  1. Zupa jest pyszna, polecam. U mnie wejdzie na stałe do domowego mieni.

  2. Od ponad roku regularnie tu zaglądam i co jakiś czas korzystam z Twoich przepisów, bardzo się sprawdzają:) Tę zupę zrobiłam z ciekawości, ale bez przekonania – okazała się jednak bardzo smaczna. Nie należy jej tylko zostawiać na drugi dzień, bo mocno gęstnieje.

Skomentuj Elżbieta Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*