EZOGELİN ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy i kaszy

EZOGELİN ÇORBASI, czyli zupa z soczewicy i kaszy

Zupa z soczewicy i kaszy jest bardzo popularna w Turcji. Zdrowa, rozgrzewająca i odżywcza. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki

  • 1 cebula
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1½ łyżki bulguru drobnego lub kaszy jęczmiennej
  • 1½ łyżki ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • chili w proszku
  • ½ łyżeczki czerwonego pieprzu
  • czarny pierz
  • ½ łyżeczki kminku
  • 4 szklanki wody

Przygotowanie

  1. Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę i usmażyć, aż mąka zrumieni się. Dodać koncentrat i przyprawy, mieszać jeszcze chwilę. Dodać odrobinę zimnej wody, żeby rozcieńczyć sos.
  2. Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić. Wylać wodę i wrzucić bulgur lub kaszę, ryż i soczewicę. Gotować do miękkości. Dodać sos i gotować jeszcze 5 min.
  3. Udekorować miętą i chili.

Wesprzyj bloga

2 komentarzy

  1. Zupa jest pyszna, polecam. U mnie wejdzie na stałe do domowego mieni.

  2. Od ponad roku regularnie tu zaglądam i co jakiś czas korzystam z Twoich przepisów, bardzo się sprawdzają:) Tę zupę zrobiłam z ciekawości, ale bez przekonania – okazała się jednak bardzo smaczna. Nie należy jej tylko zostawiać na drugi dzień, bo mocno gęstnieje.

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*