Zupa z soczewicy i kaszy jest bardzo popularna w Turcji. Zdrowa, rozgrzewająca i odżywcza. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki
- 1 cebula
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- 1½ łyżki bulguru drobnego lub kaszy jęczmiennej
- 1½ łyżki ryżu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- chili w proszku
- ½ łyżeczki czerwonego pieprzu
- czarny pierz
- ½ łyżeczki kminku
- 4 szklanki wody
Przygotowanie
-
Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę i usmażyć, aż mąka zrumieni się. Dodać koncentrat i przyprawy, mieszać jeszcze chwilę. Dodać odrobinę zimnej wody, żeby rozcieńczyć sos.
-
Obrać i umyć cebulę. Pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić. Wylać wodę i wrzucić bulgur lub kaszę, ryż i soczewicę. Gotować do miękkości. Dodać sos i gotować jeszcze 5 min.
-
Udekorować miętą i chili.
Zupa jest pyszna, polecam. U mnie wejdzie na stałe do domowego mieni.
Od ponad roku regularnie tu zaglądam i co jakiś czas korzystam z Twoich przepisów, bardzo się sprawdzają:) Tę zupę zrobiłam z ciekawości, ale bez przekonania – okazała się jednak bardzo smaczna. Nie należy jej tylko zostawiać na drugi dzień, bo mocno gęstnieje.