POAÇA, czyli tureckie bułeczki

POAÇA, czyli tureckie bułeczki

Tureckie bułeczki poaça dobrze pasują do herbaty. Porcja dla 6 osób. Smacznego!

Składniki (ciasto)

  • paczka margaryny (250 g)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąka (ile potrzeba)

Składniki (farsz)

  • ser biały (typu feta)
  • pietruszka
  • pieprz czarny
  • 1 żółtko do posmarowania
  • czarnuszka do posypania

Przygotowanie

  1. Farsz: Zgnieść ser. Zmieszać go z posiekaną pietruszką i pieprzem.
    Zmieszać wszystkie składniki i ugnieść je. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Nie powinno lepić się do rąk.
  2. Potem urywać kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Robić kulki i ugniatać w dłoni. Nakładać farsz do środka i sklejać brzegi. Posmarować blachę margaryną. Układać sklejone poaçe. Smarować każdą żółtkiem i sypać czarnuszką.
  3. Włożyć do pieca i piec w temperaturze 180 °C aż do zrumienienia się.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Świetne przepisy, korzystam z nich od jakiegoś czasu i wszystko wychodzi idealnie :)

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*