Tureckie bułeczki poaça dobrze pasują do herbaty. Porcja dla 6 osób. Smacznego!
Składniki (ciasto)
- paczka margaryny (250 g)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mąka (ile potrzeba)
Składniki (farsz)
- ser biały (typu feta)
- pietruszka
- pieprz czarny
- 1 żółtko do posmarowania
- czarnuszka do posypania
Przygotowanie
-
Farsz: Zgnieść ser. Zmieszać go z posiekaną pietruszką i pieprzem.
Zmieszać wszystkie składniki i ugnieść je. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Nie powinno lepić się do rąk.
-
Potem urywać kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Robić kulki i ugniatać w dłoni. Nakładać farsz do środka i sklejać brzegi. Posmarować blachę margaryną. Układać sklejone poaçe. Smarować każdą żółtkiem i sypać czarnuszką.
-
Włożyć do pieca i piec w temperaturze 180 °C aż do zrumienienia się.
Świetne przepisy, korzystam z nich od jakiegoś czasu i wszystko wychodzi idealnie