LAHMACUN, czyli placki z mięsem i warzywami

LAHMACUN, czyli placki z mięsem i warzywami

Placki z mięsem i warzywami, popularna potrawa fast-food, znajdziecie ją w każdym tureckim mieście. Proporcje na 8 sztuk. Smacznego!

Składniki (ciasto)

  • ½ szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 g drożdży
  • 1½ szklanki mąki

Składniki (farsz)

  • 200 g mielonego mięsa (jeśli jest chude, dodać 2 łyżki oleju)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ zielonej papryki
  • natka pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz
  • czerwony pieprz

Przygotowanie

  1. Wymieszać wszystkie składniki ciasta i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 30 min. W tym czasie przygotować farsz. Obrać i umyć cebulę, czosnek i pomidory. Zetrzeć je. Oczyścić paprykę, umyć i pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Wymieszać wszystkie składniki.
  2. Podzielić ciasto na 8 części. Rozsypać mąkę na blasze i rozwałkować każdą cześć ciasta na wielkość patelni. Rozgrzać patelnię teflonową, włożyć jeden placek i rozłożyć na nim farsz. Przykryć i na wolnym ogniu smażyć. Albo upiec w piecu, co okazało się dla mnie lepsze. Podawać z cytryną i natką.

Wesprzyj bloga

7 komentarzy

  1. Ozbek T.

    Przepis pierwsza klasa…bardzo Pani dziekuje …robilam pierwszy raz i wyszlo super, dzis probuje zrobic Revani mam nadzieje ze sie uda…maz byl zachwycony lahmacun. Piwrwszy raz po 5 latach malzenstwa zrobilam mu ta pyszna turecka „potrawe”…bede czesto korzystala z Pani przepisow…super :)))

    • Duygu Bolikowski

      Bardzo się cieszę, że udał się Lahmacun. Jestem pewna, że Revani też się uda. Ten przepis mnie nigdy nie zawiódł. Proszę napisać jak wyszedł Revani. Pozdrawiam.

  2. Jakiego rodzaju mięso dodać oraz Czy mięso wcześniej usmażyć?

    • Ja dodaję mielone mięso wołowe. Nie należy go wcześniej smażyć, wystarczy dodać surowe.

  3. Dziękuję za przepis, jadłam lahmacun w Holandii w tureckich knajpkach i jest to moja ulubiona przekąska na szybko. W domu odtwarzałam parokrotnie z Pani przepisu i bardzo smakuje dzieciom, przebił pizzę i tortillę.Czy w Turcji podaje się go również zawiniętego z warzywami w środku?I czy jest chrupki czy miękki? Dziękuję i pozdrawiam.

  4. Podczas wakacji w Turcji miałam okazję spróbować tych tzw. przeze mnie ,, małych pizza” i po prostu się w nich zakochałam i w końcu mogę dzięki Pani odtworzyć je sama w domu 😄

  5. Jedno z moich ulubionych :) jak dlugo piec w piekarniku i w jakiej temperaturze? Pozdrawiam

Skomentuj Duygu Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*