BAKLAVA YUFKASINDAN PEYNİRLİ BÖREK, czyli börek z serem

BAKLAVA YUFKASINDAN PEYNİRLİ BÖREK, czyli börek z serem

Kruche, chrupiące börek z serem, idealne z turecką herbatą! Porcja dla 6 osób. Smacznego!

Składniki (farsz)

  • 200g białego sera
  • pęczek natki pietruszki
  • czarny pieprz

Składniki (sos)

  • 1 szklanka mleka
  • 1 białko
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka roztopionego masła

Składniki (pozostałe)

  • 1 paczka yufki do baklawy
  • 1 żółtko
  • czarnuszka

Przygotowanie

  1. Żeby przygotować farsz, umyć natkę i posiekać. Ugnieść ser i wymieszać wszystkie składniki.
  2. Żeby przygotować sos, wymieszać wszystkie składniki.
  3. Blachę posmarować olejem. Jedną yufkę rozłożyć na blachę. Posmarować sosem.
  4. Powtórzyć czynność, aż do zużycia połowy yufek. Potem rozłożyć farsz. Resztę yufek rozłożyć jak porzednio.
  5. Ostatnią yufkę posmarować żółtkiem i posypać czarnuszką. Upiec w piecu do zrumienienia w temperaturze 180 °C.

Wesprzyj bloga

4 komentarzy

  1. Ja mam inne pytanie o przepis na Gume. Nie wiem czy to dobra pisownia. Przekladane cienkie placki jak n baklave ale miedzy z bulgurem, kawalkami miesa i cebula. Moja tesciowa jest kurdyjka i robi to przepysznie ale nie do konca sie rozumiemy a jak robi to szybko i nie wszystko zapamietam. 😉

    • Duygu Bolikowski

      Dzień dobry,
      szczerze nie wiem co to jest Gume. Kurdyjska kultura ma swoje smaki. :) Jeśli Pani nauczy się chętnie spróbowałabym ten przepis.
      Pozdrawiam.

  2. Skąd kupuje się yufka?

    • Duygu Bolikowski

      Nie wiem gdzie Pani mieszka. Jeśli w Warszawie, można kupić yufka w Samira (Aleja Niepodległości 213) lub Tureckie Delikatsy ( Al.KEN 86).
      Pozdrawiam.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*