Kruche, chrupiące börek z serem, idealne z turecką herbatą! Porcja dla 6 osób. Smacznego!
Składniki (farsz)
- 200g białego sera
- pęczek natki pietruszki
- czarny pieprz
Składniki (sos)
- 1 szklanka mleka
- 1 białko
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka roztopionego masła
Składniki (pozostałe)
- 1 paczka yufki do baklawy
- 1 żółtko
- czarnuszka
Przygotowanie
-
Żeby przygotować farsz, umyć natkę i posiekać. Ugnieść ser i wymieszać wszystkie składniki.
-
Żeby przygotować sos, wymieszać wszystkie składniki.
-
Blachę posmarować olejem. Jedną yufkę rozłożyć na blachę. Posmarować sosem.
-
Powtórzyć czynność, aż do zużycia połowy yufek. Potem rozłożyć farsz. Resztę yufek rozłożyć jak porzednio.
-
Ostatnią yufkę posmarować żółtkiem i posypać czarnuszką. Upiec w piecu do zrumienienia w temperaturze 180 °C.
Ja mam inne pytanie o przepis na Gume. Nie wiem czy to dobra pisownia. Przekladane cienkie placki jak n baklave ale miedzy z bulgurem, kawalkami miesa i cebula. Moja tesciowa jest kurdyjka i robi to przepysznie ale nie do konca sie rozumiemy a jak robi to szybko i nie wszystko zapamietam. 😉
Dzień dobry,
szczerze nie wiem co to jest Gume. Kurdyjska kultura ma swoje smaki. Jeśli Pani nauczy się chętnie spróbowałabym ten przepis.
Pozdrawiam.
Skąd kupuje się yufka?
Nie wiem gdzie Pani mieszka. Jeśli w Warszawie, można kupić yufka w Samira (Aleja Niepodległości 213) lub Tureckie Delikatsy ( Al.KEN 86).
Pozdrawiam.