Nie ma jak jogurt domowej roboty! Smacznego!
Składniki
- 1 l mleka surowego
- 1 łyżeczka jogurtu typu bałkański
Przygotowanie
-
Mleko doprowadzić do wrzęnia i gotować 10 min. Odstawić, żeby wystygło do temperatury około 40 °C.
-
Na stole rozłożyć duży ręcznik. Garnek ustawić na środku. Jogurt wymieszać z kilkoma łyżkami chłodnego mleka w miseczce i dodać do reszty mleka w czterech miejscach z brzegu i też na środku. Przykryć. Garnek zawinąć w ręcznik i jeszcze dodatkowo przykryć innym ręcznikiem.
-
Zostawić na 7 godz. Po 7 godzinach odkryć, zdjąć przykrywkę i odczekać jeszcze pół godziny.
-
Potem schować do lodówki bez przykrywki. Dopiero po godzinie przykryć.
-
Spożywać po 2 dniach.
Surowe mleko to znaczy, że nie może byc UHT ?
Trzeba kupić surowe – nie pasteryzowane nie UHT. Pozdrawiam.
Trzeba kupić surowe mleko – nie pasteryzowane, nie UHT. Pozdrawiam.
Znam prostrzy sposob od Turczynki pochodzacej ze wsi – sposob na tzw „palec” liczy sie do pietnastu, zakrywa kocykiem i w upal po 2 godzinach mamy siedle mleko – pychala – robie to w 5 litrowych garnkach; do chlodnika, do owocowych cocktaili…..Polecam!!!
Napisz dokładnie jak zrobić .Co znaczy na palec i co dodać by był jogurt