YOĞURT, czyli jogurt turecki

YOĞURT, czyli jogurt turecki

Nie ma jak jogurt domowej roboty! Smacznego!

Składniki

  • 1 l mleka surowego
  • 1 łyżeczka jogurtu typu bałkański

Przygotowanie

  1. Mleko doprowadzić do wrzęnia i gotować 10 min. Odstawić, żeby wystygło do temperatury około 40 °C.
  2. Na stole rozłożyć duży ręcznik. Garnek ustawić na środku. Jogurt wymieszać z kilkoma łyżkami chłodnego mleka w miseczce i dodać do reszty mleka w czterech miejscach z brzegu i też na środku. Przykryć. Garnek zawinąć w ręcznik i jeszcze dodatkowo przykryć innym ręcznikiem.
  3. Zostawić na 7 godz. Po 7 godzinach odkryć, zdjąć przykrywkę i odczekać jeszcze pół godziny.
  4. Potem schować do lodówki bez przykrywki. Dopiero po godzinie przykryć.
  5. Spożywać po 2 dniach.

Tagi

Wesprzyj bloga

5 komentarzy

  1. Surowe mleko to znaczy, że nie może byc UHT ?

  2. Trzeba kupić surowe mleko – nie pasteryzowane, nie UHT. Pozdrawiam.

  3. Znam prostrzy sposob od Turczynki pochodzacej ze wsi – sposob na tzw „palec” liczy sie do pietnastu, zakrywa kocykiem i w upal po 2 godzinach mamy siedle mleko – pychala – robie to w 5 litrowych garnkach; do chlodnika, do owocowych cocktaili…..Polecam!!!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*