REVANİ, czyli tureckie ciasto z kaszy mannej

REVANİ, czyli tureckie ciasto z kaszy mannej

Tureckie ciasto z kaszy mannej. Bardzo łatwe w przyrządzeniu, gwarantowany sukces kulinarny! Smacznego!

Składniki (ciasto)

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 10 g proszku do pieczenia

Składniki (sos)

  • 2 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki wody
  • kilka kropli soku z cytryny

Składniki (do dekoracji)

  • pistacje
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. Zmiksować jajka z cukrem. Dodać wszystkie składniki.
  2. Wlać masę do żaroodpornego naczynia. Upiec w piecu w temperaturze 180C.
  3. W tym czasie zagotować cukier z wodą w garnku.
  4. Kiedy ciasto jest gotowe, pokroić.
  5. Sosem o letniej temperaturze polać ciasto.
  6. Udekorować pistacjami i wiórkami kokosa.

Wesprzyj bloga

10 komentarzy

  1. wygląda ciekawie:)

  2. moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Pochodzę z Bułgarii gdzie wpływy tureckie są bardzo silne, szczególnie w kuchni, więc większość prezentowanych tu potraw znad doskonale, czasami w lekko zmodyfikowanej wersji :). Revani uwielbiam i robię często, tylko do samego ciasta dodaję sok wyciśnięty z pomaranczy. Ale wersję prezentowaną powyżej również wykorzystam. Pozdrawiam serdecznie :) Anna Kazakow

  3. ok.a jaki czas pieczenia???

    • Duygu Bolikowski

      Dzień dobry,
      przepraszam, że tak poźno mogłam odpisać. Nie chciałam napisać jak długo to ma być, bo każdy piec inny. Pp prostu sprawdzać patyczkiem kłując na revani czy jest w środku mokry czy nie. Wydaję mi się że to jest najpleszy sposób. A u mnie revani około 20min. pożniej był już pieczony.
      Pozdrawiam.

  4. JEST PRZEPYSZNE

  5. Pingback: Osmański przepych | Jourfixy

  6. Wspaniałe. Robiłam już je kilka razy. Uwielbiam te ciasto.

  7. Przeraża mnie tylko ta szklanka oleju, musi go być aż tyle?

  8. Pyszne. Kilkakrotnie je robiłam w wersji oryginalnej, jak również w wersjach kombinowanych :). Moim dzieciom bardzo przypadło do gustu revani przełożone budyniem śmietankowym.

Skomentuj Ala Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*