PORTAKALLI KEK, czyli babka z pomarańczy

PORTAKALLI KEK, czyli babka z pomarańczy

Babka z pomarańczy, uwielbiana przez dzieci. Smacznego!

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1½ szklanki soku pomarańczowego
  • 3 szklanki mąki
  • ½ szklanki oleju
  • 10 g proszku do pieczenia
  • skórka starta z pomarańczy
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka rodzynków

Przygotowanie

  1. Zmiksować jajka z cukrem do białości. Wymieszać wszystkie składniki. Posmarować foremkę masłem i wlać masę.
  2. Upiec w piecu w temperaturze 180 °C, aż do zrumienienia.

Wesprzyj bloga

2 komentarzy

  1. Witam, drugi raz zrobiłam babkę z pomarańczy i drugi raz wyszedł mi zaklęć. Wyrosło mi w piekarniku bardzo ładnie natomiast po wyjęciu bardzo szybko opadły. Bardzo rumiane w smaku bardzo dobre tylko ten zaklęć. Proszę o pomoc.

  2. Proszę o podpowiedź co mogłam robić źle, dwa razy robiłam babkę pomarańczową i dwa razy wyszedł mi zakalec.

Skomentuj Ewa Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*