Kasztany to sezonowe owoce, w syropie naprawdę wyjątkowe. Proponuję turecki deser z kasztanów. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki
- ½ kilo kasztanów
- woda do gotowania
Składniki (sos)
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie
- Kasztany gotować 10 min. Obrać razem z wewnętrzną skórą.
- Do innego garnka wlać zimną wodę, dodać cukier i zagotować. Dodać kasztany i gotować na bardzo wolnym ogniu 2 godz. Odstawić na bok.
- Następnego dnia wsypać cukier waniliowy i gotować pół godziny. Podawać na ciepło lub zimno.
Bardzo słodkie, jak większość tureckich deserów, ale pyszne. Tym pyszniejsze, że zrobiłam ten deser z pierwszych kasztanów ze swojego ogrodu, akurat było 0,5kg.