KESTANE ŞEKERİ, czyli turecki deser z kasztanów

KESTANE ŞEKERİ, czyli turecki deser z kasztanów

Kasztany to sezonowe owoce, w syropie naprawdę wyjątkowe. Proponuję turecki deser z kasztanów. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki

  • ½ kilo kasztanów
  • woda do gotowania

Składniki (sos)

  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Kasztany gotować 10 min. Obrać razem z wewnętrzną skórą.
  2. Do innego garnka wlać zimną wodę, dodać cukier i zagotować. Dodać kasztany i gotować na bardzo wolnym ogniu 2 godz. Odstawić na bok.
  3. Następnego dnia wsypać cukier waniliowy i gotować pół godziny. Podawać na ciepło lub zimno.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Bardzo słodkie, jak większość tureckich deserów, ale pyszne. Tym pyszniejsze, że zrobiłam ten deser z pierwszych kasztanów ze swojego ogrodu, akurat było 0,5kg.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*