İNCİRLİ KEK, czyli ciasto figowe

İNCİRLİ KEK, czyli ciasto figowe

Ciasto figowe, ulubiony deser mojego męża! Porcja dla 8 osób. Smacznego!

Składniki (ciasto)

  • 2 jajka
  • 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich
  • 1½ szklanki cukru
  • 1½ szklanki mąki
  • 7 suszonych fig
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1½ łyżki mielonego cynamonu

Składniki (krem)

  • 1½ l mleka
  • 4½ łyżki mąki
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 4½ łyżki cukru
  • 75 g masła (nie z lodówki)
  • 1 paczka cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Ciasto: Najpierw wymieszać cukier z jajkiem. Potem dodać resztę składników. Wylać na posmarowaną blachę. Piec w temperaturze 180 °C około 20 min.
  2. Krem: Zmiksować mleko, makę, jajka i cukier. Potem cały czas mieszając gotować. Kiedy krem zrobi się gęsty, zmniejszyć ogień i dodać masło. Mieszać, aż masło się roztopi. Potem wyłączyć ogień i dodać cukier waniliowy. Wylać od razu na ciasto.
  3. Kiedy krem wystygnie, włożyć do lodówki. Podawać następnego dnia.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*