Ciasto figowe, ulubiony deser mojego męża! Porcja dla 8 osób. Smacznego!
Składniki (ciasto)
- 2 jajka
- 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich
- 1½ szklanki cukru
- 1½ szklanki mąki
- 7 suszonych fig
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1½ łyżki mielonego cynamonu
Składniki (krem)
- 1½ l mleka
- 4½ łyżki mąki
- 1 jajko + 1 żółtko
- 4½ łyżki cukru
- 75 g masła (nie z lodówki)
- 1 paczka cukru waniliowego
Przygotowanie
-
Ciasto: Najpierw wymieszać cukier z jajkiem. Potem dodać resztę składników. Wylać na posmarowaną blachę. Piec w temperaturze 180 °C około 20 min.
-
Krem: Zmiksować mleko, makę, jajka i cukier. Potem cały czas mieszając gotować. Kiedy krem zrobi się gęsty, zmniejszyć ogień i dodać masło. Mieszać, aż masło się roztopi. Potem wyłączyć ogień i dodać cukier waniliowy. Wylać od razu na ciasto.
-
Kiedy krem wystygnie, włożyć do lodówki. Podawać następnego dnia.