İNCİRLİ KEK, czyli ciasto figowe

İNCİRLİ KEK, czyli ciasto figowe

Ciasto figowe, ulubiony deser mojego męża! Porcja dla 8 osób. Smacznego!

Składniki (ciasto)

  • 2 jajka
  • 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich
  • 1½ szklanki cukru
  • 1½ szklanki mąki
  • 7 suszonych fig
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1½ łyżki mielonego cynamonu

Składniki (krem)

  • 1½ l mleka
  • 4½ łyżki mąki
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 4½ łyżki cukru
  • 75 g masła (nie z lodówki)
  • 1 paczka cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Ciasto: Najpierw wymieszać cukier z jajkiem. Potem dodać resztę składników. Wylać na posmarowaną blachę. Piec w temperaturze 180 °C około 20 min.
  2. Krem: Zmiksować mleko, makę, jajka i cukier. Potem cały czas mieszając gotować. Kiedy krem zrobi się gęsty, zmniejszyć ogień i dodać masło. Mieszać, aż masło się roztopi. Potem wyłączyć ogień i dodać cukier waniliowy. Wylać od razu na ciasto.
  3. Kiedy krem wystygnie, włożyć do lodówki. Podawać następnego dnia.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*