Szybkie fakty:
- Przepis dla 6 osób
- Orientacyjna wartość energetyczna (na osobę): 122 kcal
- Łatwość przyrządzenia: proste
- Całkowity czas wykonania: 100 minut
Składniki
- pigwa — 3 sztuki
- cukier — 5 łyżek
- woda — 3 szklanki
- goździki — 8 sztuk
- sok z cytryny — 1 cytryna
Składniki (dekoracja)
- bita śmietana — 1½ szklanki
- pistacje — 18 orzeszków
Przygotowanie
- Umyć i obrać pigwy. Podzielić wzdłuż na pół. Wydrążyć pestki. Włożyć do wody z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
- Na dno garnka rozłożyć skórki z pigwy i pestki. Położyć pigwy rozkrojoną stroną do góry i we wgłębienia wsypać kilka pestek i goździków.
- Każdą pigwę posypać połową łyżki cukru, resztę cukru wsypać między pigwy. Wlać wodę.
- Kiedy woda zagotuje się, zmniejszyć ogień i gotować około 1½ godziny, aż pigwy zmiękną i zmienią kolor.
- Udekorawać bitą śmiataną i pistacjami.