AYVA TATLISI, czyli deser z pigwy

AYVA TATLISI, czyli deser z pigwy

Pigwa jest smaczna sama w sobie, a w tej deserowej kombinacji — niebo w gębie! Porcja dla 6 osób. Smacznego!

Szybkie fakty:
  • Przepis dla 6 osób
  • Orientacyjna wartość energetyczna (na osobę): 122 kcal
  • Łatwość przyrządzenia: proste
  • Całkowity czas wykonania: 100 minut

Składniki

  • pigwa — 3 sztuki
  • cukier — 5 łyżek
  • woda — 3 szklanki
  • goździki — 8 sztuk
  • sok z cytryny — 1 cytryna

Składniki (dekoracja)

  • bita śmietana — 1½ szklanki
  • pistacje — 18 orzeszków

Przygotowanie

  1. Umyć i obrać pigwy. Podzielić wzdłuż na pół. Wydrążyć pestki. Włożyć do wody z sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
  2. Na dno garnka rozłożyć skórki z pigwy i pestki. Położyć pigwy rozkrojoną stroną do góry i we wgłębienia wsypać kilka pestek i goździków.
  3. Każdą pigwę posypać połową łyżki cukru, resztę cukru wsypać między pigwy. Wlać wodę.
  4. Kiedy woda zagotuje się, zmniejszyć ogień i gotować około 1½ godziny, aż pigwy zmiękną i zmienią kolor.
  5. Udekorawać bitą śmiataną i pistacjami.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*