Szpinak w pomidorowym sosie. Porcja dla 2 osób. Smacznego!
Składniki
- 700 g szpinaku
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 średnie pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki bulguru lub ryżu
- 4 łyżki oliwy
- 3 szklanki wrzącej wody
- sól
Przygotowanie
- Umyć szpinak dokładnie i pokroić go na około 2 cm kawałki.
- Pokroić cebulę i czosnek w kostkę. Rozgrzać oliwę. Najpierw dodać cebulę, a potem czosnek. Zeszklić i dodać pomidory pokrojone w kostkę (1×1 cm). Przykryć i dusić około 5 min. na średnim ogniu. Potem dodać koncentrat i zmieszać.
- Następnie stopniowo dodawać szpinak, za każdym razem mieszając. Przykryć i dusić 10min. Wlać wrzącą wodę, gotować 5min. i wrzucić do garnka umyty bulgur/ryż. Posolić i przykryć z powrotem.
- Gotować aż bulgur/ryć zmięknie, około 20 min. na wolnym ogniu. Podawać z jogurtem wymieszanym z czosnkiem.