ISPANAK YEMEĞİ, czyli szpinak w pomidorowym sosie

ISPANAK YEMEĞİ, czyli szpinak w pomidorowym sosie

Szpinak w pomidorowym sosie. Porcja dla 2 osób. Smacznego!

Składniki

  • 700 g szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 średnie pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki bulguru lub ryżu
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • sól

Przygotowanie

  1. Umyć szpinak dokładnie i pokroić go na około 2 cm kawałki.
  2. Pokroić cebulę i czosnek w kostkę. Rozgrzać oliwę. Najpierw dodać cebulę, a potem czosnek. Zeszklić i dodać pomidory pokrojone w kostkę (1×1 cm). Przykryć i dusić około 5 min. na średnim ogniu. Potem dodać koncentrat i zmieszać.
  3. Następnie stopniowo dodawać szpinak, za każdym razem mieszając. Przykryć i dusić 10min. Wlać wrzącą wodę, gotować 5min. i wrzucić do garnka umyty bulgur/ryż. Posolić i przykryć z powrotem.
  4. Gotować aż bulgur/ryć zmięknie, około 20 min. na wolnym ogniu. Podawać z jogurtem wymieszanym z czosnkiem.

Wesprzyj bloga

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*