ETLİ BİBER DOLMASI, czyli faszerowana papryka

ETLİ BİBER DOLMASI, czyli faszerowana papryka

Faszerowana papryka, jeszcze jeden pomysł na nietrudną kolację. Porcja dla 3 osób. Smacznego!

Składniki (farsz)

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 średni pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki umytego ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Składniki (sos)

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1½ szklanki wrzącej wody
  • sól

Składniki (pozostałe)

  • 6 średnich białych papryk

Przygotowanie

  1. Z papryk usunąć gniazda nasienne i umyć.
  2. Pokroić w drobną kostkę cebulę. Wymieszać wszystkie składniki oprócz pomidora.
  3. Pomidor umyć. Odciąć 7 płaskich kawałków z pomidora tak, żeby stanowiły przykrywki do każdej faszerowanej papryki. Resztę pomidora pokroić i dodać do farszu.
  4. Wymieszać dokładnie i faszerować papryki.
  5. Układać w garnku otworem do góry. Składniki sosu wymieszać i podlać papryki.
  6. Przykryć najpierw talerzem, a potem pokrywką.
  7. Gotować 5 min. w wysokiej temperaturze, a potem zmniejszyć ogień i dusić około 40 min.
  8. Sprawdzić, czy ryż jest miękki. Podawać z jogurtem przyprawionym czosnkiem.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Alkesandra

    Gercekten cok iyi ve tam tarif, ozellikle favorim olan biber dolmasinin orjinal tarifini burda gormek beni sevindirdi.
    tesekkurler…

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*