ETLİ BİBER DOLMASI, czyli faszerowana papryka

ETLİ BİBER DOLMASI, czyli faszerowana papryka

Faszerowana papryka, jeszcze jeden pomysł na nietrudną kolację. Porcja dla 3 osób. Smacznego!

Składniki (farsz)

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 średni pomidor
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki umytego ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Składniki (sos)

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1½ szklanki wrzącej wody
  • sól

Składniki (pozostałe)

  • 6 średnich białych papryk

Przygotowanie

  1. Z papryk usunąć gniazda nasienne i umyć.
  2. Pokroić w drobną kostkę cebulę. Wymieszać wszystkie składniki oprócz pomidora.
  3. Pomidor umyć. Odciąć 7 płaskich kawałków z pomidora tak, żeby stanowiły przykrywki do każdej faszerowanej papryki. Resztę pomidora pokroić i dodać do farszu.
  4. Wymieszać dokładnie i faszerować papryki.
  5. Układać w garnku otworem do góry. Składniki sosu wymieszać i podlać papryki.
  6. Przykryć najpierw talerzem, a potem pokrywką.
  7. Gotować 5 min. w wysokiej temperaturze, a potem zmniejszyć ogień i dusić około 40 min.
  8. Sprawdzić, czy ryż jest miękki. Podawać z jogurtem przyprawionym czosnkiem.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Alkesandra

    Gercekten cok iyi ve tam tarif, ozellikle favorim olan biber dolmasinin orjinal tarifini burda gormek beni sevindirdi.
    tesekkurler…

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*