Faszerowana papryka, jeszcze jeden pomysł na nietrudną kolację. Porcja dla 3 osób. Smacznego!
Składniki (farsz)
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 średni pomidor
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki natki pietruszki
- 3 łyżki umytego ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Składniki (sos)
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1½ szklanki wrzącej wody
- sól
Składniki (pozostałe)
- 6 średnich białych papryk
Przygotowanie
- Z papryk usunąć gniazda nasienne i umyć.
- Pokroić w drobną kostkę cebulę. Wymieszać wszystkie składniki oprócz pomidora.
- Pomidor umyć. Odciąć 7 płaskich kawałków z pomidora tak, żeby stanowiły przykrywki do każdej faszerowanej papryki. Resztę pomidora pokroić i dodać do farszu.
- Wymieszać dokładnie i faszerować papryki.
- Układać w garnku otworem do góry. Składniki sosu wymieszać i podlać papryki.
- Przykryć najpierw talerzem, a potem pokrywką.
- Gotować 5 min. w wysokiej temperaturze, a potem zmniejszyć ogień i dusić około 40 min.
- Sprawdzić, czy ryż jest miękki. Podawać z jogurtem przyprawionym czosnkiem.
Gercekten cok iyi ve tam tarif, ozellikle favorim olan biber dolmasinin orjinal tarifini burda gormek beni sevindirdi.
tesekkurler…