Turecki szaszłyk z pieca to bardzo łatwa, szybka i smaczna potrawa. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
Składniki (marynata)
- 1 duża cebula
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek oliwy
- czarny pieprz
- czerwony pieprz
- sól
Składniki (pozostałe)
- 500 g mięsa wołowego, najlepiej polędwicy
- tymianek
Przygotowanie
- Obrać i zetrzeć cebulę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
- Pokroić mięso w drobną kostkę. Wymieszać dokładnie z marynatą. Przykryć i schować do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia kawałki mięsa nadziewać na drewniane patyczki.
- Grilować w temperaturze 180 °C, aż mięso zrumieni się.
- Posypać tymiankiem. Podawać z bulgurem lub ryżem.
Ja dzisiaj z okazji tłustego czwartku zrobiłam „tureckie pączki” według tego przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/lokma—tureckie-paczki
Ciekawe, czy wyszły choć trochę podobne do sprzedawanych w Turcji 😉