ÇÖP ŞİŞ, czyli turecki szaszłyk z pieca

ÇÖP ŞİŞ, czyli turecki szaszłyk z pieca

Turecki szaszłyk z pieca to bardzo łatwa, szybka i smaczna potrawa. Porcja dla 4 osób. Smacznego!

Składniki (marynata)

  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek oliwy
  • czarny pieprz
  • czerwony pieprz
  • sól

Składniki (pozostałe)

  • 500 g mięsa wołowego, najlepiej polędwicy
  • tymianek

Przygotowanie

  1. Obrać i zetrzeć cebulę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
  2. Pokroić mięso w drobną kostkę. Wymieszać dokładnie z marynatą. Przykryć i schować do lodówki na całą noc.
  3. Następnego dnia kawałki mięsa nadziewać na drewniane patyczki.
  4. Grilować w temperaturze 180 °C, aż mięso zrumieni się.
  5. Posypać tymiankiem. Podawać z bulgurem lub ryżem.

Wesprzyj bloga

Jeden komentarz

  1. Ja dzisiaj z okazji tłustego czwartku zrobiłam „tureckie pączki” według tego przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/lokma—tureckie-paczki
    Ciekawe, czy wyszły choć trochę podobne do sprzedawanych w Turcji 😉

Skomentuj kch Anuluj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*